Titel: Boekenberg-Beeldenberg/Bookmountain-Imagefountain
Formaat: projectie in ieder gewenste grootte, 9;16 HD 1080 x 1920
Materiaal: (oude)-filmfragmenten, archieffoto’s
Techniek: foto- en filmcollage in associatieve montage

In de pilotfase van het Bookmountain/Imagefountain project is voor drie projectielocaties een programma samengesteld dat is opgebouwd uit een aantal repeterende, cyclische beeldreeksen, zogeheten 'loops', [loeps]. Het materiaal voor deze beeldreeksen is afkomstig uit zowel de historische streekcollectie Jan de Baan als uit andere bronnen. Voor ál het beeldmateriaal geldt dat het in de collectie van de Openbare Bibliotheek Spijkenisse te vinden is of speciaal voor het project is gemaakt.

De beeldreeksen bestaan uit filmopnamen en (nabewerkte) foto's, animatiefilm, tekeningen, en grafisch materiaal. Ze zijn zonder geluid en hebben een duur van 20 minuten. Om de aandacht van het publiek vast te houden lopen de reeksen 'vals', dat wil zeggen dat ze na verloop van tijd op hun uitgangspunt terug lijken te keren om vervolgens op een ander spoor verder te gaan.

De beelden worden associatief met elkaar verbonden in een dynamische en vloeiende montage. Uitdaging daarbij is om beelden te vinden die (bijna) passend over elkaar heen te leggen zijn. Doel van de beeldenstorm is de rijkdom, breedte en toegankelijkheid van de collectie te laten zien. Elke reeks sluit af met een bronvermelding en /of een aanduiding waar items in de huiscollectie te vinden zijn.

De 'valse' loop of afsplitsing maakt het ook mogelijk om op een later tijdstip een reeds bestaande serie open te breken met aanvullingen en uitbreidingen. De projectielocaties blijven zo van gezicht veranderen. Afsplitsingen kunnen op een andere locatie als basisloop ingebracht worden. Het geheel ontwikkelt zich als vertakkingen van beeldreeksen.

Boekenberg-Beeldenberg kwam tot stand in nauwe samenwerking met
Tijdelijke bibliotheek Spijkenisse, Huub Leenen en stichting Jan de Baan

Frans Huisman ©